top of page

Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza

Mamy przyjemność pochwalić się członkostwem

w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
ProwadzÄ…c restauracjÄ™ bazujemy na potrawach kuchni Polskiej,

bardzo często powracając do rodzimych dań naszego regionu.

​

Nasi kucharze już od ponad 15 lat przygotowujÄ…c dania używajÄ… produktów

z okolicznych upraw i od lokalnych przetwórców.


Zachęcamy do skosztowania dań firmowych oznaczonych Znakiem Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze:
 

Więcej...

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to zrzeszenie producentów, przetwórców
i restauratorów z poszczególnych regionów czÅ‚onkowskich Europy. Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstaÅ‚a w szwedzkiej Skanii i na duÅ„skiej wyspie Bornholm w 1995. Inicjatywa szybko spotkaÅ‚a siÄ™ z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbajÄ… o to, aby zaoferować mieszkaÅ„com oraz turystom wybornÄ… w smaku, wyjÄ…tkowÄ… regionalnÄ… żywność. Aktualnie sieć zrzesza dwadzieÅ›cia pięć regionów europejskich. GÅ‚ównym celem regionów znajdujÄ…cych siÄ™ w sieci jest promocja regionalnej żywnoÅ›ci opartej na lokalnych zasobach surowców. W obrÄ™bie regionów czÅ‚onkowskich istnieje regionalna sieć zrzeszajÄ…ca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywnoÅ›ci. Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego, Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje region. Przyczynia siÄ™ do rozwoju przedsiÄ™biorczoÅ›ci, tworzy również pÅ‚aszczyznÄ™ do wspóÅ‚pracy dla wielu przedsiÄ™biorstw w regionie, dlatego ważne jest, by inicjatywa ta na trwaÅ‚e wpisaÅ‚a siÄ™ w dziaÅ‚ania promujÄ…ce mazowieckÄ… żywność.

bottom of page